JAN 12
Сељачка буна...

... у најави !

Доносимо кратак осврт на активности Банатских Паора у последњих месец дана.

Делегација Банатских Паора је у претходном периоду имала састанак у Министарству пољопривреде са актуелним Министром пољопривреде проф.др. Снежаном Богосављевић Бошковић (фотографија са ранијег састанка - летос).

Банатски Паори се свесно обраћају медијима са одређеном временском дистанцом. Стоји да је делегација добро примљена, да је састанку поред министра присуствовао и господин Ненад Катанић као и господин Драган Мирковић задужен за рурални развој.

Господин Треша Радоњин је испред Банатских Паора изнео проблем са којим се сусрећу млади паори. Поново је констатовано да су ратари грађани другог реда у Србији и затражено је да се стимулишу млади људи када први пут региструју своја газдинства. Паорима је дојадило да гледају како држава бахато баца новац дајући стимулације „домаћим странцима“ од осам до десет хиљада ЕУР-а по фиктивно запосленом раднику.

Ефекти тако бачених пара се никада нису видели осим у пражњењу државног буџета. Дат је предлог да се приликом прве регистрације младим паорима уступи десет хектара државне земље у закуп за који се прве године обрађивања закуп неће плаћати. За остали период закупа ће се плаћати просечно излицитирана цена те класе земље на датом терену. Овај предлог је добро прихваћен и Банатски Паори су добили обећање да ће то доћи на Владу и да ће се тај захтев приликом измена унети у Закон. Образложење је било и да Европска унија стимулише младе који се определе за пољопривреду.

Следећи проблем је изнео секретар Асоцијације Ненад Манић. У питању је пљачка Робних резерви уз благослов људи из врха саме власти. Банатски Паори су свесни да Робне резерве спадају у ресор Министра Расима Љајића али су такође свесни да је Министар пољопривреде члан Владе и да су Банатски Паори Министру пољопривреде писмено указивали на тај проблем. Постављено је питање дали се Министар пољопривреде плаши некога када не иницира решавање проблема или пак некога штити?

У време када је држава у овако великој кризи ружно је да се нико не осврће на мањак од 16 хиљада вагона зрнасте робе.

Добијено је обећање да ће Министар пољопривреде да иницира решавање наведеног проблема и мале помаке смо у том смеру видели. У питању је хапшење у Великом Градишту за 1.000 вагона мањка пшенице где је држава плаћала и лагер за покрадену пшеницу. Следеће хапшење је уследило за крађу у Уљми за 1168 вагона кукуруза као и за 642 вагона пшенице.

Ова хапшења покривају мање од 20% од покрадене залихе Робних резерви. Ко штити људе за мањак у Крчедину, Лукићеву, Ваљеву, Кули, Дебрецу, Жабарима, Малом Иђошу, Суботици и тако редом? Због чега се ћути и шта се то плаћа Робним резервама и тачно који људи из врха власти стоје иза ове пљачке. Из оваквог чињеничног стања веома лако се намеће закључак да је у питању спрега криминала и људи из власти.

Најболнији проблем око неправилности у вези продаје државне земље у закуп Банатски Паори нису успели да реше, као и смањење субвенционисања производње у ратарству. У Панчеву није се поштовала препорука да се у првом кругу продаје државне земље у закуп, преко 90% те земље да пољопривредницима са малим газдинствима; није се поштовало ни договорено да се омогући куповина до 20 хектара истим домаћинствима. Обећано је једно, а урадило се друго.

У општини Панчево је 80% државне земље намењено неколицини људи блиских власти по праву пречег закупа. То су мега-поседници који су се "од једаред" сетили сточарства, а док малим сточарима у тој причи нема места. Држава омогућава мегаломански подстицај, за инвестицијe, за реконструкцију фарми које су тајкуни купили по багателној цени, као и за набавку механизације. Ти мега-поседници долазе и до кредита по најповољнијим условима. Често су им и гаранције слабе, па када им банке пропадну, држава о трошку малих газдинстава измирује таква дуговања.

И док ће се малим и средњим газдинствима подстицаји са досадашњих 100 хектара смањити на 20 хектара, велепоседницима ће се подстицаји вишеструко увећати. Видимо да тајкуни могу наручивати и измене закона, а да се држава труди да они који су је у претходном периоду опљачкали и багателно дошли до задружне имовине (земље, фарми, складишта и прерађивачких капацитета) и других добара су и даље миљеници власти. Мала и средња газдинства не могу никога да подмите. Зато нам је и жао што је по истраживању корупција у нашој држави на високом нивоу.

Банатски Паори су нажалост свесни да држава паоре види једино када су на улицама. Паоре уједињује једино сиротиња коју им је наменила актуелна власт. Банатски Паори неће да буду лопови и да краду из Робних резерви. Исто тако неће допустити држави да их претвори у робове или слуге њиховим миљеницима. Нас позивају пољопривредници из целе Србије и ми ћемо подићи свој глас. Видимо да путем медија, и путем договарања не иде и одазваћемо се лелецима малих и средњих обесправљених и понижених газдинстава.

Пољопривредници крећу у спремање најстаријег и најефикаснијег средства а то је "СЕЉАЧКА БУНА" !.


БАНАТСКИ ПАОРИ

Copyright © 2012. All rights reserved.
Designed By Studio X