JAN 30
Писмо БАП министарству

Наши предлози за измену Закона.



За Министра Пољопривреде проф. др. Снежану Богосављевић Бошковић


Банатски Паори Вам се обраћају са жељом да помогнете да се приликом измене Закона о земљишту донесе праведан Закон који неће фаворизовати ниједну групу која се бави пољопривредом.

Молимо да се у Закону о Земљишту ограничи максимум којим сточари могу узимати у закуп државну земљу по праву пречег закупа. Ми предлажемо да то буде за 200 условних грла а на Вама је да процените колики максимум би био реалан, али свакако ограничење треба да постоји.

Такође тражимо да оранице које поседује фармер уђу у потребну земљу за исхрану те стоке и да се приоритет у закупу смањи за ту површину коју тај фармер поседује. Тако да ако фармер поседује 100 условних грла а има својих ораница 60 хектара по праву пречег закупа може добити само 40 хектара.

Од оваквог решења држава има двојаку корист а Закон неће фаворизовати ниједну групу корисника закупа државне земље. Прва корист је у томе што ће се на лицитацији појавити већа површина за све кориснике и постићиће се већа цена што иде у прилог пуњења буџета. Друга је да ако фармер одлучи да отвара додатну фирму добија се нови правни субјекат који ће додатно пунити буџет на разне начине.

Ако је неко фармер и има довољно ораница за исхрану стоке нетреба да се бави и ратарством по повољнијим условима од самих ратара.

По садашњем закону људи који обрађују више десетина хиљада хектара од државе по праву пречег закупа добијају и по неколико хиљада хектара државне земље што је апсурд.

Сматрамо да би на лицитацији требала да се појави и државна земља на којој постоји инфраструктура (заливни и дренажни системи). То су тајкуни наследили односно багателно купили. Сада се на тим површинама може бавити интензивном производњом и није коректно да се та земља издаје по просечној цени која се постиже на лицитацији. Предлог је да власник инфраструктуре има предност једино ако прихвати постигнуту цену која се излицитира за ту ораницу ако не да је користи онај ко ће ту цену да исплати.

Молимо да на влади утичете да се убрза реституција и да се по реституцији понуде на продају све оранице младим породичним газдинствима до 40 година старости. Максимум да буде 20 хектара по газдинству с тим да те оранице непрелазе 100 хектара укупног власништва тог газдинства. Све то омогућити да газдинства купе на кредит са отплатом до 20 година а да те оранице буду саме себи гаранција.

На тај начин би држава имала двоструку корист. Велики број младих би остао на селу, оживела би пољопривреда смањила би се незапосленост и бруто доходак би битно порастао. Тиме би се избегла опасност да нам странци покупују државну земљу на коју ће имати право од 2017 године па би наши ратари били слуге странцима у својој држави на својој земљи. Ви као уважени стручњак знате да није нормално да се ниједан природни ресурс који поседује ова држава уступа странцима. То не чини ниједна држава на коју се треба угледати па неби требало да чинимо ни ми.

Надамо се да ће у Закон ући и наш предлог за стимулисање младих ратара који први пут региструју своја породична газдинства а који смо Вам предложили на радном састанку са Вама.

Имамо још једну молбу за Вас и много би нам значило да нам изађете у сусрет. Наиме од 06 до 09 фебруара у Москви се одржава међународни сајам прехрамбених производа и Банатски Паори би да тај сајам посете. На лицу места нам је обезбеђен контакт са привредницима из Руске Федерације који желе да улажу у нашу пољопривреду. Њихова улагања бисмо плаћали кроз пољопривредне производе и тиме би решили и пласман и цену наших производа. Држави би добро дошло то што би се повећао извоз.

Молили бисмо да нам помогнете да се исфинансирају трошкови боравка бар пет наших представника како би у овом послу прешли први корак који је најтежи. Трошкови по једном представнику су противвредности око четристотине ЕУР-а.

Наш текући рачун је 160-378850-75 код банке Интесе.

Напомињемо да у решавању проблема желимо да учествујемо на конструктиван начин и да помогнемо да се нађу решења за добробит целог друштва уопште.


С ПОШТОВАЊЕМ


БАНАТСКИ ПАОРИ

Copyright © 2012. All rights reserved.
Designed By Studio X