JAN 26
НОВИ ЗАКОН ФОРСИРА ТАЈКУНЕ

КАД СЕ ДИГНЕ КУКА И МОТИКА


                          

Новим законом о подстицајима у пољопривреди се показало старо правило, да су миљеници власти велепоседници, наручили промену Закона на штету малих и средњих ратара. Новонасталом ситуацијом у Војводини без подстицајних средстава остаје 540.000 хектара ораница. Лаж је тврдња да је у питању штедња. Буџет Министарства и даље остаје исти само што ће се средства из буџета у висини од шест милијарде и четристо осамдесет милиона динара поделити људима блиским власти.Пољопривредницима пада тешко чињеница да се све власти уназад петнаест година куну да се залажу за интересе малих и средњих породичних газдинстава а у стварности је њима све лошије.Увек се барата подацима да је мали број газдинстава који обрађује више од двадесет хектара а никада се некаже колики је број тајкуна којима као подстицај држава даје појединачно по више стотина хиљада ЕУР-а. Разни су начини на који се уништавају наши мали и средњи пољопривредници. Један рецепт је био да се униште мали сточари, потом подстицаје могу добити само они који имају фарме, па онда фарме немогу да постоје у насељеним местима и тако даље. Замислите сељацима смрди стока у селу и фарма се мора измештати ван насељеног места. Све се то ради променом Закона - да се „Власи не досете“.

У међувремену велепоседницима се омогућава да купују у бесцење упропашћене задруге, фарме и друге пољопривредне капацитете. Сада ти исти велепоседници или боље сарадници власти наручују нови Закон. По том Закону ће држава тим истим људима давати подстицајна средства за инвестирање или обнову тих истих фарми и до 50% уложених средстава за оживљавање сточарства. Та давања тајкунима ће бити по више стотина хиљада ЕУР-а појединачно. По старом стално се баца коска међу пољопривреднике питањем шта то ратари имају против сточара. То питање протурају слуге велепоседника који би да из неслоге сељака извуку максимум за тајкуне. И сточаре и ратаре па и воћаре киње велепоседници или тајкуни блиски власти. За тајкуне нема ограничења у подстицајима па тако конкретно у општини Панчево један човек по праву пречег закупа долази до закупа од укупно 6.200 хектара до преко 5.500 хектара. Поврх тога следи и подстицај за свако условно грло и за сваку литру млека, нормално без ограничења. Слично имамо и у Тителу, Зрењанину, Кули, Врбасу, Суботици итд. редом - то није усамљен случај, таквих миљеника има у свакој општини.

Банатски Паори Питају Владу Републике Србије дали је потребан подстицај овим људима на чијем богатству завиде и амерички богаташи. Дали је неко стварно био искрен када је људе који раде више од двадесет хектара прогласио персонама нон грата за добијање подстицаја. Грешка је и то да се за државну земљу у закуп не даје подстицај. Оправдање је да држава поједине парцеле прода по оној цени колико даје субвенције. Прво поједине државе из европске уније где нас воде, плаћају ратарима када не сеју ништа или одмарају своју земљу. Прави ратари су против злоупотребе коришћења закупа државне земље. Људи који закупе шикаре у бесцење и њих не обрађују а за то траже субвенције су блиски власти. Нажалост ту је држава слаба (због својих људи који то раде) и субвенције се злоупотребљавају. Реално ствари треба сагледавати из дугог угла. Ако се запуштена државна земља јефтино прода, и за њу држава даје подстицај величине као закуп, држава опет има корист. Ако се та земља преоре, засеје, растури вештачко ђубриво и убере одређен принос, на све то држава наплаћује ПДВ (на гориво за обраду, на семе, на вештачко ђубриво и заштитна средства), неко ту проведе и одређени број радних дана и на крају имамо летину коју можемо извести. Докле ће држава када је неко вара да мења закон. Преваранте држава треба да хапси а не да мења закон и да ти исти преваранти траже нову рупу у закону и тако у недоглед. У нормалним државама све оранице се надгледају путем сателита, тако да држава може имати увид да ли се обрађују оранице које добијају субвенцију. И опет превару државе раде људи блиски власти и инспекцији. У озбиљним државама као што је Израел где је пољопривреда носилац развоја Министар пољопривреде је у рангу председника Владе. Та држава је озбиљна и у тој држави странци немају приоритет у односу на њене држављане. Поново понављамо ниједну државу на свету нису подигли странци и мешетари који код нас воде коло. Код нас је најчешће мењан Министар пољопривреде. У том кабинету Министра сматрају за листопадно дрво а чланови кабинета су зимзелени, незаменљиви. Ниједан Министар Пољопривреде нема континуитет, оног момента када му се паори приближе и упознају га са проблематиком људи из његовог кабинета се потруде да тај Министар буде смењен.

Слажемо се да треба ограничити давања из буџета, али да то важи за све а не само за породична газдинства. Залажемо се да максимална давања из буџета не могу прећи 5 милиона по газдинству по сви основама. Залажемо се за увођење земљишног максимума. Исто тако треба ограничити тајкунима давање подстицаја за стоку да се подстицај не дели на више хиљада грла а да се зарад њих узима подстицај од младих пољопривредника.

Приликом промене закона о земљишту захтевамо од државе да се по праву пречег закупа може од државе добити земља максимално до 200 хектара по фарми (условном грлу). Такође захтевамо да оранице које поседује та фарма уђе у потребну земљу за исхрану тих грла, па ако фарма од 100 грла има својих ораница 60 хектара да по праву пречег закупа од државе може добити само још 40 хектара.

Нико са деветог спрата не може квалитетно да води ресор пољопривреде. Треба сићи међу пољопривреднике који су носилац производње. Треба се саветовати са домаћинима, а не са мешетарима који су се за кратко време обогатили - присипањем буџета у своје џепове! Ти људи су кратког даха. Ниједна држава на свету вас не гледа озбиљно када су вам главни привредници бивши криминалци или људи који су близу криминала. Банатски Паори имају рецепт како оживети и сточарство. Много греше људи када тврде да је чување три краве хоби. Три краве захтевају озбиљан посао и то има перспективу и свакако би се тај фонд увећавао. Не заборавимо колико јуче су хиљаде сељака чувале по две-три и више крава, а то пута неколико хиљада је озбиљан приход за државу. Хоби је чување канаринца а не краве!

Банатски Паори најискреније подржавају доношење Закона којим се утврђује порекло имовине и да се свакоме који је дошао до богатства на незаконит начин одузме комплетно богатство.Предлажемо да се тим људима по одузимању незаконито стеченог богатства нареди да и они добију посао и да живе од прихода 25.000 динара месечно.Желимо да на тај начин докажу своју креативност и способност.

Напомињемо да Банатски Паори све ове марифетлуке виде и да нажалост немају коме то да кажу. Банатски Паори траже од државе да се буџет Министарства праведније дели јер паори знају да ПАРА ИМА ДОВОЉНО. Новац из буџета се неконтролисано даје миљеницима који су ову државу опљачкали а сада се труде да ова држава одумре! Захтевамо од државе да убрза спровођење реституције, a да потом сву преосталу државну земљу прода искључиво домаћим паорима. Притом приоритет да имају млада пољопривредна газдинства старости до 40 година. Максимално по газдинству продати 20 хектара (повољним вишегодишњим кредитима) по систему лизинга на тај начин да оранице саме себи буду гаранција. Следећи услов је да купљене оранице не пређу 100 хектара укупног власништва тог газдинства.

Захтевамо да се врате подстицаји у ратарству до 100 хектара знамо да пара има. ДОСТА ЈЕ ДАВАЊА ТАЈКУНИМА. Само упорни стижу до циља и будите сигурни да ће паори упорношћу доћи до решења својих проблема. Подсећамо Вас да свуда Паори највише воле своју државу. Ако људи који воде нашу државу наставе да овако уништавају паоре паори ће се окренути против тих људи који воде ову државу и гурају је у пропаст. Склањањем људи који нас упропашћавају неће пропасти држава већ само ти људи који је воде у пропаст.БАНАТСКИ ПАОРИ
Copyright © 2012. All rights reserved.
Designed By Studio X