JAN 19
Писмо Панчевцу

БАНАТСКИ ПАОРИ НЕЗАДОВОЉНИ СТАЊЕМ У ПАНЧЕВУ


                          

Банатски Паори се свакодневно сусрећу са великим бројем проблема а то баш из простог разлога што су се удружили како би штитили од вајкада незаштићене. По ко зна који пут се показало да су паори грађани другог реда у нашој држави.Промена Закона о подстицајима у пољопривреди који иде на руку тајкуна може се донети и по хитном поступку,може и без јавне расправе, и све се може ако то наруче тајкуни. То што ће се свим малим и средњим газдинствима одузети подстицајна средства и дати онима који су у више наврата пљачкали ову државу никога не забрињава.

Општинске власти не покушавају да удовоље већини својих грађана да помогну да мала и средња газдинства ојачају. Њима је битно да њих нико не помера са својих места а ако им остане која коска од плена који добијају од тајкуна они моћници који су на врху то је идеално. Како тумачити да се ниједан предлог у промени закона није усвојио који би да заштити паоре. Странци у нашој држави имају посебан третман. Од њих наши моћници добијају рекет, а медијски се тобож боримо против корупције. Паори се питају када ће они који наручују хапшења да ухапсе сами себе. Наравно никада. Наша Асоцијација покрива око педесет насељених места и по нашим информацијама не знамо где је стање лошије. Доброг нема. Увек нам се поставља питање, дали ратари имају нешто против сточара? Зашто ратарима сметају сточари који раде тристашездесет пет дана у години?

Вечито се кроз медије протурају лажи. Никада ниједном ратару није сметао нити ће сметати сточар. С једне стране стране нам се прича да су нам газдинства мала - што је лаж. Да европски фармери имају веће поседе - опет лаж. Са друге стране нам кажу да ко обрађује више од двадесет хектара да је велепоседник и да му не треба давати субвенцију. Банке не дају кредите газдинствима која обрађују мање од петнаест хектара. После ових изнетих чињеница ко је ту луд а ко забуњен!? Смањење подстицаја са максималних сто хектара на двадесет је први корак да се малим и средњим газдинствима употпуности укину субвенције и да се та газдинства употпуности униште. Како то да држава ратаре који обрађују више од двадесет хектара види као привреднике којима нетреба помоћ а тајкуне који обрађују по више десетине хиљада хертара стимулишу и са по неколико милиона ЕУР-а кроз такозване инвестиције.

Тајкуни који су купили за тепсију рибе задруге и друга имања сада за рестаурацију истих фарми добијају повраћаје до 50%.Скоро је једна фарма у јужном Банату рестаурирана и то је коштало милион ЕУР-а. Ту држави није много да једном власнику поклони 500.000 ЕУР-а.Плус иде додатни подстицај за опрему.Ратари из ових чињеница виде да се држава брине само како угодити тајкунима на штету малих газдинстава.Пуно пута су наши ратари предлагали да се ограниче давања из буџета што се није прихватило .Треба ограничити како земљишни максимум тако и максимум давања. Предлог ратара је био до 5 милиона динара.Питамо се дали се због тога давања смањила ратарима а не тајкунима. Како објаснити да се по праву пречег закупа једној фирми у општини Панчево даје више од петхиљада и петсто хектара државне земље у закуп. Та фирма тренутно обрађује око тридесет хиљада хектара и држава сматра да је по закону да јој се да још петипохиљада хектара државне земље без лицитације по средње излицитираној цени закупа земље.

Ратари су убеђени да у свему томе дотична фирма има помоћ из локалне самоуправе општине Панчева. Већница која је задужена за пољопривреду је још јесенас одржала састанак са удружењима пољопривредника и ратарима је на састанку обећано да ће се најмање половина државне земље дати у закуп ратарима. То је по речима већнице била препорука из Управе за Земљиште из Министарства. По садашњем закону локалној самоуправи су везане руке. Општина Панчево је задња локална самоуправа која је предала план газдовања државним земљиштем у Србији. Вероватно се мислило да ће ратари због кашњења лицитације одустати од закупа. Питамо се дали ово кашњење има везе са корупцијом, односно са погађањем колики рекет треба дати. Сигурно је једно а то је да су ратари остали кратких рукава. У Панчевачкој општини 80% државне земље у закуп се даје по праву пречег закупа. основа имају субвенције за стоку без ограничења а ратарима се субвенције ограничавају на 20 хектара максимално. Ратари иза себе имају три катасрофалне године за пољопривреду где су ратари имали непогоду у виду компанијског монопола где нам производи плаћани испод цене коштања.

Сада се држава окомила на мала и средња газдинства и смањује им субвенцију и паралелно са тим државну земљу даје у закуп тајкунима да и оно мало ратара који дишу на сламку уништи.Да се ових 5.500 хектара појавило на лицитацији сигурно да би и држава добила више пара.

Због тога остаје оправдана сумља да је неко дебело потплаћен.Ко ради ове послове дали неко из врха власти или из локалне самоуправе ратари незна ју.Ратари неће да буду лопови ,да краду робу из робних резреви али неће пристати да буду робови тајкунима и њиховим помагачима из државе.

СИГУРНО СЛЕДИ СЕЉАЧКА БУНА

Copyright © 2012. All rights reserved.
Designed By Studio X